~KETO~ MILKY WAY


Lista zakupów:

  • jogurt grecki
  • śmietanka 30%
  • jajka
  • sól
  • słodzik (erytrytol)
  • żelatyna
  • gorzka czekolada lub mleczna czekolada zero cukru
  • masło



 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


Co nam będzie potrzebne?

- Miska i mikser do ubicia białka;

- Miska do połączenia składników;

- Naczynie najlepiej szklane (może być również plastikowe, TYLKO SZTYWNE) do przelania gotowej masy;

- Waga;

- Młynek do zmielenia erytrytolu do pudru;

- Miseczki do kąpieli wodnej;


Składniki:

- 150g jogurtu greckiego

- 80g śmietanki 30%

- 1 białko

- Sól

- łyżka erytrytolu w pudrze

- 10g żelatyny plus woda

- 20g gorzkiej czekolady

- 10g masła


Przepis:

Do małej miseczki wsypujemy 10g żelatyny, zlewamy przegotowaną chłodną wodą, tak aby całość była zalana z małym nadmiarem.

W dużej misce mieszamy 150 g jogurtu greckiego, 80 g śmietanki 30%, 1 łyżka erytrytol w formie cukru pudru (lub 2 łyżki dla większej słodyczy). W osobnej misce ubijamy 1 białko ze szczyptą soli.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie łączmy z wcześniej przygotowaną masą. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po dokładnym połączeniu dodajemy białka i delikatnie mieszamy, aby nasza masa przybrała postać puszystej chmurki. Przelewamy do szklanego naczynia i wstawiamy na 30 min do lodówki.

Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie w kąpieli wodnej 20 g czekolady z 10 g masła i pozostawieniem jej do wystygnięcia.

Po 30 min wylewamy czekoladę na zastygniętą masę i ponownie wsadzamy do lodówki do momentu aż czekolada stwardnieje.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Kuchnia Amatora , Blogger